Festetics örökség

Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered!

 

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a GINOP- 7.1.9-17. azonosítószámú projekt keretében támogatást nyert az Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered! című pályázatára.  A projektben tervezett program lehetőséget ad arra, hogy bemutassuk a Festetics család mezőgazdasági tevékenységének egy kis szeletét, a gabona őrlését és a liszt feldolgozását. A kiállítóhelyen található kiállításokban bemutatásra kerülnek a gabonatermesztés és a gabonatárolás eszközei, de a gabonából a liszt nyerése, valamint annak feldolgozása hiányzott. A tervezett beruházással ezt a hiányt kívántuk megszüntetni. A koncepció két részből áll, egyrészt építésre került az Élménygazdaság udvarán egy szimbolikus szárazmalom, ahol a gabona kézi és gépi őrlését ismerhetik meg a látogatók, ez az ún. Malomjátszó.  Másrészt kialakításra került egy új kiállítás és foglalkoztatótér, az ún. Festetics Közösségi Tér, ahol a liszt feldolgozásával, a tésztakészítés, a kenyér- és kalácssütés eszközeivel, módszereivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Itt létesült egy olyan foglalkoztató terem, ahol mind iskoláscsoportok, mind felnőttek aktívan bekapcsolódhatnak az őrlés, a dagasztás, a sütés folyamataiba. A gabona, a kenyér olyan téma, amely jelentősége történelmi, de napjainkban is egyre fontosabb a gasztrokultúra terjesztéséhez, színvonalának növeléséhez interaktív foglalkozások, kiállítások, látványelemek segítségével. A téma kibontását teljessé teszi, hogy programelemként a múzeum bemutatókertjében lehetőség van gabonaismeretre, a gabonaföldön aratási bemutatók tartására is.

 

 

A kialakított terek bemutatása:

 

1., Malomjátszó

 A szimbolikus malom önálló látványelem már külső megjelenésében is, de belseje a gyermekek számára kialakított gabonás játszótér, ahol önálló interaktivitásra, de irányított foglalkozásra is van lehetőség. A Malomjátszóban elhelyezésre kerül egy kézi malomszerkezet, amivel a kézi őrlést próbálhatják ki a látogatók, illetve egy elektromos malomgép, amivel a gépi őrlést lehet bemutatni. Az épület belső felületén mesefigurák mutatják be az őrlés és a kenyérsütés történetét. A Játszómalom emeletéről induló csúszda a gyerekek, de akár a szülők számára is lehetővé teszi, hogy kipróbálják azt.

 

2., Festetics Közösségi Tér:

 

Helytörténeti kiállítás és foglalkoztató tér sütési lehetőséggel:

 

Az épületrészben több helyiség került kialakításra. Egyik felében a gyerekek számára kialakított foglalkoztató helyiség csoportos foglalkozások tartására ad lehetőséget. Ehhez kapcsolódnak új kiszolgálóhelyiségek, a konyha, az őrlőszoba és a raktár, ahol a foglalkozások előkészítéséhez szükséges eszközök találhatók, illetve a folyamatok elvégezhetők. A gyerekek kisebb őrlőgépekkel maguk is tudnak őrölni, megismerhetik az őrlés melléktermékeit, a különböző lisztfajtákat, interaktívan megtanulhatják a gabonák táplálkozásbeli fontosságát. A foglalkoztató térben a gyermekek a dagasztás, kelesztés, kenyér- és kifliformázás, a kenyér-, kalács- és tésztakészítés folyamatát maguk is elvégezhetik, majd a foglalkozásvezetővel ki is süthetik alkotásaikat. A tevékenység során lehetőség nyílik az egészséges táplálkozás elemeinek és fontosságának megismertetésére, a tudatos táplálkozás és a pazarlásmentes étkezés tudatosítására. A foglalkozásokhoz csak biotermékeket használunk, így növelhetjük már a gyerekek körében is környezetünk védelmében való elkötelezettségüket.

A foglalkoztató helyiségek mellett a központi, füstös konyhán keresztül a kiállítótérbe érünk.  A füstös konyhában a 19. századi, 20. század eleji konyhát és felszerelését autentikusan tudjuk bemutatni, alkalmanként a kemencét beüzemelve helyezzük vissza a látogatókat a füstös konyha világába.

Az innen nyíló helyiségben bemutatjuk a lisztfeldolgozás és kenyérsütés eszközkészletét, összehasonlítva a régi időkben és a jelenkorban használt eszközöket. Lehetőséget adunk a látogatóknak, hogy ezeket az eszközöket meg is fogják, ki is próbálhassák. Az innen nyíló kiállítótérben pedig egy látványtárt alakítottunk ki, ahol a konyha és a kamra eszközkészletét mutatjuk be. 

 A közösségi térbe folyamatosan szervezzük a foglalkozásokat iskolás csoportok, illetve családok számára szervezett program keretében. A tér 30-50 fős rendezvényekre, konferenciákra, családi eseményekre is kiválóan alkalmas, annak bérlésére lehetőséget kínálunk.

A fejlesztés a Festetics-örökség programban a GINOP-7.1.9-17-2018-00015-ös pályázat keretében valósult meg, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetésével, a térség intézményeivel közös konzorciumban valósítottunk meg.

 erfa-logo.jpg

 P1000381-kicsinyitve-min.jpg

 P1000380-kicsinyitve-min.jpg

 P1000379-kicsinyitve-min.jpg

 P1000374-kicsinyitve-min.jpg


1.jpg2.jpg

3.jpg4.jpg

5-1.jpg6.jpg

10.jpg11-0.jpg


 

 

 

 

 


Vissza a nyitóoldalra
Akadálymentes verzió